Axmarby - byn i allas hjärtan

Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till Axmarby, antingen som bofasta eller fritidsboende. Närheten till Gävle och Söderhamn borgar för fortsatt god tillväxt.

Vackert belägen vid Axmarfjärden och omgiven av milsvida skogar ligger Axmarby, en pärla längs Jungfrukusten. Byn tillhör Hamrånge socken i norra Gästrikland och ligger 4,3 mil norr om Gävle och 3,5 mil söder om Söderhamn. Närmaste tätort är Bergby, där man har det mesta man behöver till vardags inom räckhåll.

Till Axmarbygden räknar vi också Finnharsfjärden; Hari, Finnharn och Uttervikarna, sommarstugeområden med havet som närmsta granne, Gåsholma, ett idylliskt fiskeläge längst ut i havsbandet och Axmar Bruk några kilometer norr om Axmarby, en fantastisk miljö där historiens vingslag ekar över nejden.

Nutid i Axmarby - en levande bygd

Närheten till Gävle, Gästriklands största stad, och Söderhamn i Hälsingland gör att det är många som väljer att bo i Axmarby, då det går snabbt att pendla till och från jobbet. Havet, den fantastiska skärgården och de vackra omgivningarna lockar många fritidsboende.

I byn finns flera företag etablerade och utvecklingen av fiber borgar för goda framtidsutsikter för fler. På sommaren har Gårdsbutiken öppet, där man bl.a. kan köpa fisk, bär och hemkokt sylt. På Sommarcafé Missionshuset träffas man gärna över en kopp kaffe och hembakat kaffebröd. Där kan man också se lokala konstnärer ställa ut sina alster och besöka Axmarby bymuseum. Ibland har även vävstugan öppet för visning.

I Gåsholma finns Gåsholma Fisk- och sommarcafé, där du kan njuta av fika eller lättare lunch och köpa fisk direkt från sjöboden.

Framtid i Axmarby - mot nya tider

I takt med den tekniska utvecklingen minskar avstånden. Den pågående installationen av fiber i vår bygd skapar många möjligheter för företag att etablera sig i här, det blir också lättare att arbeta hemifrån vilket underlättar livet för många.

I Gävle kommun satsar man stort på landsbygdsutveckling. Hamrånge är en del i det stora landsbygdsprojektet som pågår där flera miljoner per år fördelas på olika utvecklingsprojekt.

I Axmarby arbetar vi bl.a. med projektet utveckling av Axmarby hamn som vi hoppas kan bli verklighet inom en snar framtid. Vi satsar också på Axmarby skola, vår möteslokal, där planer finns för upprustning och modernisering.

Dåtid i Axmarby - en by med fantastisk historia

Byns ursprungliga namn är Axmar, där ”Ax” kan härledas till sädesodling och ordet ”mar” som betyder grund havsvik, kommer av Axmarfjärden där byn är belägen. På 1660-talet, när järnbruket uppfördes 5 kilometer norr om byn, la man till ändelsen ”by”,  så att Axmar blev Axmarby och bruket blev Axmar Bruk.

Skogen, havet och fisket alltid varit självklar del av livet i byn. Sen urminnes tider är Axmarby känt som en fiskehamn, som förr trafikerades av segelskutor och lastångare. Högkullen, den stora gravhögen som ligger på vägen ut mot Gåsholma är en av Gästriklands största gravhögar och vittnar om att det i Axmar funnits bosättningar sedan vikingatiden.

Till Axmarby längtar man

När man pratar med fastboende och fritidsboende i Axmarby förstår man att byn har en särskild dragningskraft och en stor plats i människors hjärtan. Många som har vuxit upp i Axmarby vill gärna bo kvar även som vuxna och en hel del fritidsboende drömmer om att bo i Axmarby på heltid.

Har man en gång känt lugnet, upplevt havet, öarna och skogarna och lärt känna människorna i Axmarby, så kan man aldrig slita sig härifrån. Till Axmarby längtar man. Till Axmarby återvänder man, som bofast, fritidsboende eller tillfällig besökare – oavsett hur länge man varit borta eller hur långt man har att åka.

Välkommen till Axmarby du också!

"Alla långa ljusa sommarnätter som aldrig tar slut"

AXMARBYOMRÅDET I KORTHET

Axmarby

Byn där öppna landskap, skog och hav möts utgör navet i Axmarbygden. Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till Axmarby, antingen som bofasta eller fritidsboende. Året runt finns alltid något att göra. Här är det lätt att leva.

Läs mer om Axmarby

Finnharsfjärden

Fritidsområdet Finnharsfjärden, med områdena Uttervikarna, Klockarmuren, Finnharn och Hari är ett av Gästriklands största fritidsområden med närmare 300 fastigheter belägna vid Finnharsfjärden och Harifjärden. Här njuter de fritidsboende av öppet hav, skog och natur och här finns en av Axmarbygdens finaste badstränder.

Läs mer om Finnharsfjärden

Gåsholma
I det idylliska fiskeläget längst ut i havsbandet finns ca 30 åretrunt- och ca 100 fritidsfastigheter. Hit kommer turister för att njuta av idyllen, både landvägen och med båt. Vid dansbanan ordnas bl.a. midsommarfirande och surströmmingskalas. Här kan man köpa nyfångad fisk och njuta av lax- eller siksmörgåsar på sommarcaféet.

Läs mer om Gåsholma

Axmar Bruk

Axmar Bruk är ett besöksmål och kultrurreservat som varje år lockar tusentals besökare. Här finns den vackra slottsparken med lusthus, kvarn, damm, hytta och fina promenadvägar. Under sommaren ordnas bl.a. marknadslördagar, konserter och utställningar i Hyttan och i Bleckhornet. Här finns gårdsbutik, bed & breakfast, café  och restaurang.

Läs mer om Axmar Bruk

"Gunget i flytbryggan precis innan man dyker"

I NÄRHETEN AV AXMARBY

Bergby

I Bergby finns allt man behöver till vardags: livsmedel, restaurang, bageri, blomsteraffär, bank, apotek, frisör, m.m. Här hittar du också hälsocentral och Bergby centralskola. Hembygdsgården och Hamrånge kyrka är värda ett besök.

Hagsta

Fiskeläget längst ut i havsbandet är rena paradiset för bofasta, fritidsboende och turister. Här finns välbesökta Gåsholma Fisk & sommarcafé, där nyfångad fisk säljs över disk.

Norrsundet
Hamrångefjärden
Hamrångefjärden, eller Fjärn i folkmun, ligger vackert vid insjön med samma namn som tidigare var en havsvik. Här finns bensinstation och 50-talscaféet Brittas Café. Till Fjärn räknar vi också de mindre byarna Rån, Lötvallen, Åbydal och Hagalund.
Gävle

I Gästriklands huvudstad finns allt och lite till. Att pendla hit från Axmarbygden gör att det är enkelt att bo på landet.

Söderhamn

Söderhamn ligger ca 3,5 mil norr om Axmarbygden och har mycket att erbjuda, från den vackra skärgården med över 500 öar till de djupa skogarna och de blånande bergen.

Ockelbo

Ockelbo ligger vid Bysjön, ca 3 mil inåt land. En liten ort som nu kanske är mest känd för Wij Trädgårdar och att det var här prins Daniel växte upp. Här finns bl.a. affärer och bibliotek. Två gånger om året ordnas Ockelbo marknad.

Bollnäs

I Bollnäs,  sju mil nordväst om Axmar, i södra Hälsingland har man både stad och fjäll inpå knuten. Kring Bollnäs finns ett genuint kulturarv och orörd vildmark. Grannorter är Kilafors, Arbrå och Rengsjö. Kommunen har 26 500 invånare, varav 13 000 bor i Bollnäs stad.

"Axmar glimmar som en pärla längs Jungfrukusten"

EVENEMANG I AXMARBY 2018

Trivselhöjande evenemang för alla i Axmarbygden

"Knarrande snö i nyskottade gångar"

FÖLJ AXMARBY PÅ FACEBOOK

BLI MEDLEM I AXMARBY INTRESSEFÖRENING