Välkommen till Axmarbygden

Bygden i våra hjärtan

Precis vid havet längs Jungfrukusten, mellan Gävle och Söderhamn ligger Axmarbygden. Här hittar vi Axmarby, den största byn i området, vackert belägen vid Axmarfjärden och omgiven av milsvida skogar. På vägen ut till Gåsholma, ett idylliskt fiskeläge längst ut i havsbandet, ligger Hari, Finnharn och Uttervikarna, sommarstugeområden med havet som närmsta granne och Sundsmar, en gård vid havet. Strax norr om Axmarby ligger Axmar Bruk, en fantastisk kulturmiljö där historiens vingslag ekar över nejden.

Skärgården med alla öar, vikar och stränder är vad som binder samman byarna och områdena i Axmarbygden. Kusön, som är den största ön, ligger precis i inloppet till Axmarfjärden. De flesta öarna är obebyggda med gott om vikar och små stränder för härliga dagsutflykter med båt eller paddelturer med kajak. På många av öarna finns iordningställda utflyktsplatser med vindskydd och grill. Undervattenslandskapet är också sevärt, med en mängd vrak, där det mest kända kanske är Engmanvraket. Axmar är både natur- och kulturreservat. Naturreservatet är södra Bottenhavets största sammanhängande skärgårdsområde och Gävleborgs läns största naturreservat. Det bildades 1978, är runt 4 500 hektar stort och huvuddelen består av vatten. 2011 blev Axmar Bruk Gästriklands första kulturreservat.

Axmarby

En pärla längs Jungfrukusten

Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till Axmarby, antingen som bofasta eller fritidsboende. Närheten till Gävle och Söderhamn borgar för fortsatt god tillväxt. Vackert belägen vid Axmarfjärden och omgiven av milsvida skogar ligger Axmarby, en pärla längs Jungfrukusten. Byn tillhör Hamrångesocken i norra Gästrikland och ligger 4,3 mil norr om Gävle och 3,5 mil söder om Söderhamn. Närmaste tätort är Bergby, där man har det mesta man behöver till vardags inom räckhåll.

Dåtid i Axmarby

En fantastisk historia

Byns ursprungliga namn är Axmar, där ”Ax” kan härledas till sädesodling och ordet ”mar” som betyder grund havsvik, kommer av Axmarfjärden där byn är belägen. På 1660-talet, när järnbruket uppfördes 5 kilometer norr om byn, la man till ändelsen ”by”,  så att Axmar blev Axmarby och bruket blev Axmar Bruk. Skogen, havet och fisket alltid varit självklar del av livet i byn. Sen urminnes tider är Axmarby känt som en fiskehamn, som förr trafikerades av segelskutor och lastångare. Högkullen, den stora gravhögen som ligger på vägen ut mot Gåsholma är en av Gästriklands största gravhögar och vittnar om att det i Axmar funnits bosättningar sedan vikingatiden.

Nutid i Axmarby

En levande bygd

Närheten till Gävle, Gästriklands största stad, och Söderhamn i Hälsingland gör att det är många som väljer att bo i Axmarby, då det går snabbt att pendla till och från jobbet. Havet, den fantastiska skärgården och de vackra omgivningarna lockar många fritidsboende. I byn finns flera företag etablerade och utvecklingen av fiber borgar för goda framtidsutsikter för fler. På sommaren har Gårdsbutiken öppet, där man bl.a. kan köpa fisk, bär och hemkokt sylt. I Missionshuset finns Axmarby museum. Ibland har även vävstugan öppet för visning. På påskdagen arrangeras Kustkonst - en konst- och hantverksutställning i Hamrångebygden. I Gåsholma finns Gåsholma Fisk- och sommarcafé, där du kan njuta av fika eller lättare lunch och köpa fisk direkt från sjöboden. Axmar bruk bjuder på många aktiviteter, där finns också Axmar Brukscafé, Axmar Bruksbod och Axmar brygga.

Framtid i Axmarby

Mot nya tider

I takt med den tekniska utvecklingen minskar avstånden. Den pågående installationen av fiber i vår bygd skapar många möjligheter för företag att etablera sig i här, det blir också lättare att arbeta hemifrån vilket underlättar livet för många. I Gävle kommun satsar man stort på landsbygdsutveckling. Hamrånge är en del i det stora landsbygdsprojektet som pågår där flera miljoner per år fördelas på olika utvecklingsprojekt. I Axmarby arbetar vi bl.a. med projektet utveckling av Axmarby hamn som vi hoppas kan bli verklighet inom en snar framtid. Vi satsar också på Axmarby skola, vår möteslokal, där planer finns för upprustning och modernisering.

Till Axmarby längtar man

Välkommen hit du också

När man pratar med fastboende och fritidsboende i Axmarby förstår man att byn har en särskild dragningskraft och en stor plats i människors hjärtan. Många som har vuxit upp i Axmarby vill gärna bo kvar även som vuxna och en hel del fritidsboende drömmer om att bo i Axmarby på heltid. Har man en gång känt lugnet, upplevt havet, öarna och skogarna och lärt känna människorna i Axmarby, så kan man aldrig slita sig härifrån. Till Axmarby längtar man. Till Axmarby återvänder man, som bofast, fritidsboende eller tillfällig besökare – oavsett hur länge man varit borta eller hur långt man har att åka. Välkommen till Axmarby du också!

AXMARBYOMRÅDET I KORTHET

Axmarby
Byn där öppna landskap, skog och hav möts utgör navet i Axmarbygden. Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till Axmarby, antingen som bofasta eller fritidsboende. Året runt finns alltid något att göra. Här är det lätt att leva.

Finnharsfjärden
Fritidsområdet Finnharsfjärden, med områdena Uttervikarna, Klockarmuren, Finnharn och Hari är ett av Gästriklands största fritidsområden med närmare 300 fastigheter belägna vid Finnharsfjärden och Harifjärden. Här njuter de fritidsboende av öppet hav, skog och natur och här finns en av Axmarbygdens finaste badstränder. Läs mer.

Gåsholma
I det idylliska fiskeläget längst ut i havsbandet finns ca 30 åretrunt- och ca 100 fritidsfastigheter. Hit kommer turister för att njuta av idyllen, både landvägen och med båt. Vid dansbanan ordnas bl.a. midsommarfirande och surströmmingskalas. Här kan man köpa nyfångad fisk och njuta av lax- eller siksmörgåsar på sommarcaféet. Läs mer.

Axmar Bruk
Axmar Bruk är ett besöksmål och kulturreservat som varje år lockar tusentals besökare. Här finns den vackra engelska parken med lusthus, kvarn, damm, hytta och fina promenadvägar. Under sommaren ordnas bl.a. marknadslördagar, konserter och utställningar i Hyttan och i Bläckhornet. Här finns gårdsbutik, bed & breakfast, café  och restaurang. Läs mer.

I NÄRHETEN AV AXMARBYGDEN

Bergby
I Bergby finns allt man behöver till vardags: livsmedel, restaurang, bageri, blomsteraffär, apotek, frisör, m.m. Här hittar du också hälsocentral och Bergby centralskola. Hembygdsgården och Hamrånge kyrka är värda ett besök. Läs mer.

Norrsundet
Norrsundet är ett gammalt industrisamhälle precis vid havet. Här finns bland annat restaurang Kopparmässen, Arbetarmuseum, Kulturhuset Fyren, Coop, second handbutik, gästhamn och ställplatser. I Saltharsfjärden ligger restaurangen Bergmans Fisk. Läs mer.

Hamrångefjärden
Hamrångefjärden ligger vackert vid insjön med samma namn som tidigare var en havsvik. Här finns bensinstation och Sjöbergs Fritid. Till Fjärn räknas också de mindre byarna Rån, Lötvallen, Åbydal och Hagalund. Läs mer.

Gävle
I Gästriklands huvudstad finns allt och lite till. Gävle har över 100 000 invånare och fler än 7 000 företag. Att pendla hit från Axmarbygden gör att det är enkelt att bo på landet. Läs mer.

Söderhamn
Söderhamn ligger cirka 3,5 mil norr om Axmarbygden och staden har mycket att erbjuda. Allt från den vackra skärgården med över 500 öar till de djupa skogarna och de blånande bergen. Läs mer.

Ockelbo
Ockelbo ligger ca 3 mil inåt land. En liten ort som kanske är mest känd för Wij Trädgårdar och att det var här prins Daniel växte upp. Här finns bland annat affärer och bibliotek. Varje år ordnas Ockelbo marknad. Läs mer.